Borówka to bogate źródło:
- witamin: A, E, C, K, luteiny, zeaksantyny i witamin z grupy B,
- soli mineralnych: manganu, miedzi, potasu, żelaza, cynku, magnezu i wapnia,
- Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych: Omega-3, Omega-6,
Zawarte antocyjany, karotenoidy, flawonoidy, garbniki, fitoestrogeny oraz błonnik działają:
- przeciwutleniająco- neutralizują wolne rodniki,
- przeciwzapalnie oraz odtruwająco, usuwają toksyny z organizmu,
- przeciwbakteryjnie,
- przeciwnowotworowo- hamują procesy starzenia,
- wspomagająco na wzrok, zapobiegają jaskrze i zaćmie,
- poprawiają pamięć i procesy myślowe oraz koordynację ruchów i refleks,
- zmniejszają poziom złego cholesterolu i zwiększają ilość dobrego,
- regulują poziom cukru we krwi,
- wspomagają przyswajanie żelaza,
- wzmacniają naczynia krwionośne,
Szczególnie polecane dla dzieci, kobiet w ciąży, sportowców oraz wszystkich preferujących zdrowy styl życia i racjonalne żywienie.
Link do Nutrition Facts
Przeczytaj o właściwościach borówek
