Dlaczego warto jeść borówki?

Borówka to bogate źródło:

  • witamin: A, E, C, K, luteiny, zeaksantyny i witamin z grupy B,
  • soli mineralnych: manganu, miedzi, potasu, żelaza, cynku, magnezu i wapnia,
  • Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych: Omega-3, Omega-6,

Zawarte antocyjany, karotenoidy, flawonoidy, garbniki, fitoestrogeny oraz błonnik działają:

  • przeciwutleniająco- neutralizują wolne rodniki,
  • przeciwzapalnie oraz odtruwająco, usuwają toksyny z organizmu,
  • przeciwbakteryjnie,
  • przeciwnowotworowo- hamują procesy starzenia,
  • wspomagająco na wzrok, zapobiegają jaskrze i zaćmie,
  • poprawiają pamięć i procesy myślowe oraz koordynację ruchów i refleks,
  • zmniejszają poziom złego cholesterolu i zwiększają ilość dobrego,
  • regulują poziom cukru we krwi,
  • wspomagają przyswajanie żelaza,
  • wzmacniają naczynia krwionośne,

Szczególnie polecane dla dzieci, kobiet w ciąży, sportowców oraz wszystkich preferujących zdrowy styl życia i racjonalne żywienie.

Link do Nutrition Facts
Przeczytaj o właściwościach borówek


rosliny borówek




Kontakt

Izabela i Krzysztof Soska
Gospodarstwo Szkółkarsko-Sadownicze
Elżbietów 86
21-140 Michów

tel. 608-601-844
tel. 506-524-022

e-mail:
krzysztof@borowka-soska.pl